loading spinner

Gdynianka - pizza po polsku.

Ze względu na bliskość morza i portu, świat od zawsze stał przed gdynianami otworem, nawet w czasach komunizmu. Mieszkańcy są przez to kreatywni i ciekawi nowalijek. Także w kwestii kulinariów. Do tego stopnia, że jeszcze przed zmianą systemu, gdy w Polsce pizza była rarytasem, wymyślili jej własną wersję. Niejeden Włoch uśmiecha się przegryzając ze smakiem grube drożdżowe ciasto, które z podpłomykami z Półwyspu Apenińskiego poza nazwą ma niewiele wspólnego. Niewielka i trochę duszna restauracja przy ul. Świętojańskiej powstała w 1987 roku i od tego czasu praktycznie nic się w niej nie zmieniło - począwszy od receptury, poprzez wystrój wnętrza, po sympatyczną panią, która pizze kroi (zawsze na 6 równych kawałków), polewa sosem i serwuje na papierowych tackach kolejnym pokoleniom gdyńskich smakoszy. To klasyk sam w sobie! Żadna wizyta w Gdyni nie będzie kompletna bez skosztowania frykasów z „Gdynianki”. Tamtejsze pizze dostępne są w zaledwie kilku wersjach, takich jak szynkowa, serowa, cebulowa czy pieczarkowa. Jednak smak jest niepodrabialny! (tekst i foto: Krzysztof Romański)
Adres:
ul. Świętojańska 65
81-391
  58 620 15 16